A A A Normal Lo-Fi 6 stjerner
Preikestolen © Perly Berge

Overvåking av badevannskvalitet 2018

Fagrådet for miljørettet helsevern vedtok 14.09.16 å gå vekk fra EU direktivet, som er regelverket vi har fulgt de senere årene. Miljørettet helsevern følger nå de norske kvalitetsnormene for badevann. Informasjon om norske kvalitetsnormer er vedlagt. 

Bakterieanalyser

Kvalitetsnormen setter parameterne termotolerante koliforme bakterier (TKB) og intestinale enterokokker (IE) som mål på badevannskvaliteten. 

 

Grenseverdier

Grenseverdiene for TKB og IE er like og betegnes som god, mindre god og ikke akseptabel. Grenseverdiene er like for prøvemateriale tatt i fersk- eller saltvann. Bakterietall <100 benevnes som god og bakterietall >1000 betegnes som ikke akseptabel. Alle prøvesvar med bakterietall mellom 100 og 1000 benevnes som mindre god.

 

Hyppighet

Når det gjelder hyppighet for uttak av prøver er det anbefalt å ta en prøve hver uke, og at prøvetakingen starte 14 dager før forventet badesesong. Hyppigheten kan reduseres dersom det er en lite besøkt strand eller at prøveserier tatt over minst to år viser vannkvalitet godt innenfor «God» kvalitet. Vurderingen bør baseres på en serie på minimum 10 prøver.

Det er imidlertid opp til hver enkelt kommuneoverlege/helsesjef hvor mange prøver de vil ta.

 

Varsling

Prøvesvar som viser bakterietall >1000 er ”ikke akseptabel”. Dette er grensen for å varsle kommuneoverlege/helsesjef ved dårlig badevannskvalitet. Oppfølgingsprøver tas så fort som mulig. Vurdering om å stenge badeplassen foretas av kommuneoverlege/helsesjef i hver kommune. Skal bading frarådes legges dette ut som informasjon på internett og det skiltes på stranden. 

Web levert av CustomPublish AS Innlogging intranett